Sladká, korenistá a kyslá. Nevšedná, no skvelá kombinácia 3 chutí, ktorá pošteklí vaše chuťové poháriky a prinúti vaše zmysli pochutnať si na tomto úžasnom, chuťami prepojenom jedle čoraz častejšie. Jeho príprava vás oberie o minimum vášho času, takže sa do toho môžte pustiť aj hneď teraz! 🙂
Plnené tofu batáty s kokosovou chia omáčkou
Na kokosvú chia omáčku potrebujeme:
200 ml kokosového mlieka
2 Pl drožďových vločiek
4 Pl RAW BIO chia semienok KREŽ
šťava z 1/2 citróna
soľ na dochutenie.
Pretože chia semienka potrebujú čas, aby naviazali tekutinu, pripravíme si najskôr túto jednoduchú omáčku.
Postup:
Uvedené suroviny zmiešame a zvyšok necháme na chia, ktoré nám z tejto zmesi pomôžu spraviť konzistenciu omáčky. My sa medzitým pustíme do druhej časti a to prípravy batátov a plnky.
Na tofu-batáty si pripravíme tieto suroviny:
2ks batátov (sladký zemiak)
180g údeného tofu
2ks šalotky, 1menší pór
4ks cesnaku
2 vetvičky čerstvého kôpru
2Pl kokosového oleja z mladých kokosov KREŽ
1Pl sezamový olej
korenie: kurkuma, soľ, kari, kajanské korenie
Postup na Tofu-batáty:
Batáty umyjeme, pozdĺžne prerežeme a necháme pariť v parnom hrnci asi 20 minút. Medzitým si pripravíme plnku.Na rozohriatej panvici roztopíme kokosový olej, šalotku si nakrájame na menšie kocky, pór a cesnak na tenké prúžky. krátko orestujeme, pridáme tofu nakrájané na menšie kocky,nasekaný kôpor, dochutíme korením a 10-15 minút restujeme.
Batáty sa nám za ten čas uvarili. Pomocou lyžice si vytvoríme lodičky (vyškriabeme vnútro tesne pri okrajoch no nie príliš hlboko), pokvamkáme sezamovým olejom a plníme tofu plnkou. Polejeme polovicou chia omáčky, tou zvyšnou polovicou si polejeme už upečené batáty. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry a pečieme 20 minút na 200°C.
Hotové tofu batáty polejeme zvyšnou omáčkou a dozdobíme nasekaným kôprom. Dobrú chuť 🙂