Sympatickí manželia dosahujú v športe skvelé výsledky. Krajčíkovci prezradili svoju filozofiu v oblasti výživy a tiež aj svoje stravovacie zásady.
Kristína Krajčíková | Michal Krajčík | |
Šport | Orientačný beh | |
Klub | ATU Košice | |
Zamestnanie | študentka biochémie | študent ekonómie |
Hobby | varenie, výživa | trénerstvo, výživa |
Obľúbený tréning | dlhý voľný beh | preteky |
Obľúbené suroviny | káva, orechy, horká čokoláda | horká čokoláda, maslo, kokosový olej |
Krajčíkovci predstavenie
Kto ste a čomu sa venujete?
Sme reprezentanti Slovenska v jednom z najprírodnejších športov – v orientačnom behu. Popri tom sa snažíme úspešne doštudovať vysokú školu, optimalizovať svoj život a neustále napredovať.
Prečo práve orientačný beh?
Tento šport si nás získal hlavne potrebou skĺbiť fyzickú a mentálnu zdatnosť. Každé preteky sa odohrávajú na novej trati, ktorá nás zvykne previesť divokou prírodou. Okrem športových zážitkov sme s orientačným behom precestovali veľa zaujímavých miest na Slovensku a v zahraničí, zažili nezabudnuteľné situácie s priateľmi a v neposlednom rade sme sa pri tomto športe spoznali aj my dvaja.
Ktoré výsledky v športe si najviac ceníte?
Kristína: Výsledky nevnímam len ako poradie. V silnej konkurencii pre mňa nie je dôležité umiestnenie, ale podanie výkonu na hranici mojich schopností. Z tohto dôvodu si cením medaily z majstrovstiev Slovenska v hlavnej ženskej kategórii a účasť na juniorských a akademických majstrovstvách sveta.
Michal: Ja si cením hlavne to, že sa orientačnému behu venujem už vyše 15 rokov a stále z toho mám rovnaké potešenie. Z konkrétnych výsledkov by som spomenul štyri tituly dorasteneckého majstra Európy, 5. miesto na juniorských majstrovstvách sveta, 9. miesto na akademických majstrovstvách svet a 25. miesto na majstrovstvách sveta dospelých. Rovnako ako výsledky z pretekov ma napĺňa celý tréningový proces a neustále zdokonaľovanie v oblasti tréningových metód, výživy a z toho vyplývajúce zlepšovanie funkčných parametrov organizmu.
Aká je Vaša filozofia v oblasti výživy?
Keďže vrcholový šport kladie na organizmus vysoké nároky, snažíme sa ho zásobovať čo najkvalitnejším palivom. Striktne sa nezaraďujeme k žiadnemu výživovému smeru, aj keď niektorým potravinám sa snažíme vyhýbať. Ide hlavne o spracované výrobky (rafinovaný cukor, hydrogenizované oleje, dochucovadlá, GMO) a potraviny s obsahom gluténu. Pri výbere surovín je pre nás dôležitý vysoký obsah živín a lokálny pôvod. Dávame si záležať aj na správnom kombinovaní a načasovaní tukov, sacharidov a bielkovín. Ich pomer v strave sa líši od dennej doby a zamerania tréningu.
A Vaše hlavné stravovacie zásady?
Kristína: Na raňajky ani nepozriem na sacharidy v akejkoľvek forme. Takisto ich nekombinujem s tukmi. Nejem aspoň dve hodiny pred tréningom a pol hodinu po ňom. A denne zjem minimálne pol kila zeleniny.
Michal: Takisto žiadne sacharidy naráno. Počas objemovej prípravy sa stravujem nízkosacharidovo a niekoľkokrát za týždeň zaraďujem čiastočné hladovanie (13-18 hodín) na zlepšenie tukového metabolizmu. Počas obdobia intenzívnych tréningov a pretekania strategicky zaraďujem aj sacharidy. Veľkú časť kalórií získavam z kvalitných tukov (maslo, masť, kokosový a olivový olej).
Ktorý z produktov v ponuke značky Krež Vás najviac potešil a prečo?
Kristína: Som nadšená z Maca prášku, ktorý rada používam do kaší a jogurtu. Výborne povzbudí po ťažkom tréningu a mám rada jeho chuť.
Michal: Mňa najviac potešilo kakao a kakaové maslo špičkovej kvality a takisto kokosový olej z mladých kokosov. Tieto suroviny sa mi výborne hodia do predpretekových raňajok.