Jedli ste už fialky a čo tak rovno tortu z fialiek ? Určite vyskúšajte túto znamenitú tortu od Anees.
Fialková torta
Fialkový džem
2 šálky fialkových kvetov
2 šálky vody
2 PL BIO kokosového cukru KREŽ
gelfix alebo želírovací cukor
Korpus
35g pomletých mandlí
70g datlí
7 PL kokosového mlieka
Krém
540g tofu
200g fialkového džemu
1-2 PL kôry z BIO citrónov
Postup: Fialkový džem
Fialky premyjeme pod vodou a necháme v sitku trochu odkvapkať.
Dáme do hrnca, zalejeme vodou a necháme priviesť do varu.
Následne plameň stiahneme na najnižší stupeň a varíme cca. 10 min.
Fialky precedíme cez sitko alebo plátno a poriadne ich ešte vyžmýkame, aby sa z nich uvoľnila všetka vôňa a chuť.
Voda nám varom zmodrie až zozelenie, ale netreba sa zľaknúť – veľmi opatrne do nej začneme kvapkať citrónovú šťavu. Tým sa farba začne postupne meniť na fialovú, ak to ale preženiete sfarbí sa doružova.Môžeme tiež pridať pár lístkov medovky, ktorá ozvláštni chuť džemu, ale nie je to nutné. Lístky vytiahneme a pridáme cukor a gelfix podľa návodu (prípadne môžeme použiť iba samotný želírovací cukor). Vrátime na oheň a varíme podľa pokynov na obale. Počkáme do druhého dňa, kým džem zhustne.
Korpus
Mandle a kokosovú múku zmiešame, pridáme kokosové mlieko a necháme vsiaknuť.
Zatiaľ najemno rozmixujeme datle, tie potom zmiešame s kokosovou zmesou a môžeme ešte chvíľu mixovať.
Tortovú formu (s priemerom 16 cm) vystelieme papierom na pečenie. Zmes následne rozprestrieme a zarovnáme na dne tortovej formy a dáme na chvíľu chladiť.
Potom navrch rozotrieme 2-3 PL fialkového džemu. (Ak nemáme fialky, ako alternatívu môžeme použiť čučoriedkový džem)
Krém Tofu
fialkový džem (taktiež môžeme nahradiť čučoriedkovým) a citrónovú kôru rozmixujeme v mixéri na jemný krém.
Nalejeme na korpus a necháme vychladiť. Pred podávaním vyberieme z formy a ozdobíme čerstvými fialkami.
Fialková torta je hotová prajeme dobrú chuť 🙂
Celý videorecept nájdete na našom facebooku