Rozoznať kvalitné od nekvalitných Chia semienok je jednoduchšie ako sa zdá. Mnoho kvalitatívnych ukazovateľov sa dá skontrolovať už pred kúpou!
Nevyhadzujte svoje peniaze a nekupujte odpad!
Balenie vhodné pre Chia semienka
Chia pohlcujú pachy a chute. Chia patria do vzduchovo a vodotesne uzavretého obalu, inak sa to prejaví na chuti semienok.
Pre importérov: Kupujte Chia len v PP vreciach. CHIA v papierových vreciach sú znehodnotené lodnou prepravou a dlhým státím v prístave. Takéto Chia chutia ako ryby a sú potravinový odpad.
Ak nemáte istotu aké Chia kupujete ochutnajte vzorku v čistej vode. Silná rybacia alebo iná pachuť je známka nekvality.
Čistota
V technickom liste kvalitných CHIA musí byť uvedené obsah balenia 100% Chia.
98-99,9% čistota – prach a malé nečistoty
95-97% – prach + kamienky (nutná filtrácia)
Menej ako 95% – čistý bodrel, krmivo pre zvieratá
Nutričné hodnoty
Kvalitné Chia semienka majú uvedené v nutričných hodnotách Omega 3-6-9. Vysoká kvalita aj vápnik aj železo a to vo významných množstvách podľa platnej legislatívy.
Kontrolujte si, či nutričné hodnoty vám sedia s danou šaržou a tiež kedy bola kontrola vykonávaná.
Interné testovanie Chia
Napučanie
Chia semienka musia ihneď na vodu začať reagovať ak nereagujú boli v procese výroby alebo prepravou znehodnotené na úroveň krmiva.
Plné napučanie kvalitných Chia trvá maximálne 7 minút.
Chuť
V čistej vode musí byť neutrálna.
Absorpcia chuti
Chuť po napučaní v džúse, filtrácií a po kontrole vo vode musí byť silne poznamenaná džúsom.
Vizuálna kontrola 100% čistých
- Bez trávy, piesku, prachu, kamienkov, špiny
Pokiaľ kupujete 100% čisté Chia a dáte ich do plničky,nemôžu vám zaprášiť celú výrobu. Ak sa tak stane vráťte ich.
Mikroskopická interná kontrola
Bez známky plesní, špín, hladký povrch a vláčne olejové vnútro.
Odporúčame si zakúpiť výbavu pre kontrolu Alfatoxínov na dodatočnú kontrolu B1, B2, G1 a G2. Aflatoxíny sú druh mykotoxínov nachádzajúcich sa prirodzene v niektorých potravinách:
– arašidy, orechy, pistácie a výrobky z nich
– sušené ovocie a výrobky z nich
– obilie a výrobky z neho
– koreniny
Takže túto výbavu využijete pri viacerých produktoch.
„Aflatoxíny majú schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele s veľmi vážnymi následkami; poškodzujú pečeň a môžu vznikať zhubné nádory.“ (zdroj:štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky)
Všetky vzorky Chia pred kúpou si skontrolujte!
Laboratórna externá kontrola
Treba si uvedomiť, že Chia stoja v prístavoch aj pol roka aj rok a to z viacero dôvodov. Radikálne globálne zníženie ceny je spôsobené len trhovou ponukou nízkej kvality. Vysoká kvalita prechádza dlhým procesom čistenia a kontroly kvality a tá si drží cenu. Vysoká kvalita je vždy len od overených predajcov a je urgentne posunutá do skladov.
Bezpečnosť ľudí je pri každej kvalite prvoradá, preto všetci importéri si MUSIA! dávať robiť rozbory pre zdravotnú nezávadnosť potraviny! Nikto by nemal kupovať Chia bez laboratórnych rozborov, lenže nekupujte ani Chia, ktoré sú na hrane. Ak spravíte vy alebo spotrebiteľ čo i len malú chybu v skladovaní, bude to mať nepríjemné následky.
HACCP
Dodžujte prísnu kontrolu všetkých kritických bodov.
Napr. Príjem tovaru
U nás v KREŽ všetok poškodený tovar podľa HACCP vraciame späť. NIKDY NEPRÍJMAJTE POŠKODENÝ TOVAR,OHROZUJETE ZDRAVIE ĽUDÍ!
Balenie
Dodržujte prísne pravidlá pre balenie Chia semienok, nepodceňujte vlhkosť a pachy. Všetky stroje musia byť kvalitne vyčistené.
Skladovanie
Vždy skladujte len v čistom sklade bez stôp pachu a bez vysokej vlhkosti. Neskladujte Chia semienka v mraze!
David Lacek
Fúha veľmi zaujímavý článok. Asi sa vždy pri kúpe nejakých superpotravín zamyslím a riadne skontrolujem čo to je zač apod. Včera som si kúpil chia semienka a boli nejako podozrivo lacné. Idem ich ned skúsiť namačať do vody a som teda zvedavý čo sa stane.
TOP 10 faktov o Chia semienkach – Igor Kromka
[…] chia semienka sa vyskytujú asi v desiatke rôznych druhov kvalít. V kvalite konvenčných Chia semiačok sú aj veľké rozdiely. Záleží od mnohých faktorov ako sú zber, čistenie, nutričné […]