7 preukázaných zdraviu prospešných účinkov chlorelly

posted in: BIO/ECO, suroviny 0

Hľadáte prírodný doplnok výživy, ktorý vás naplní prílivom energie, podporí vás v boji s tukovými vankúšikmi a pomôže organizmus detoxikovať od ťažkých kovov ako olovo a ortuť? Ak ste na túto otázku odpovedali áno, tak sladkovodná riasa chlorella môže byť presne to, čo hľadáte.

Domovom tejto superpotraviny je Taiwan a Japonsko. Je mimoriadne bohatá na fytonutrienty vrátane aminokyselín, chlorofylu, betakaroténu, draslíka, fosforu, biotínu, magnézia a vitamínov skupiny B.

Chlorella je zelenomodrá riasa podobná jej sesternici spiruline (neskôr v článku sa budeme venovať porovnávaniu týchto dvoch príbuzných rastlín). Štúdie potvrdili, že chlorella pomáha celému telu tým, že v ňom podporuje správnu tvorbu a činnosť hormónov, zlepšuje zdravie kardiovaskulárneho systému, pomáha minimalizovať nepriaznivé účinky chemoterapie a rádioterapie, upravuje hodnoty krvného tlaku a napomáha detoxikovať naše telo.

Chlorella má prirodzené sýtozelené sfarenie vďaka svojej vysokej koncentrácii chlorofylu. Aj keď nám všetkým od detstva vštepovali, že je potrebné konzumovať veľa zeleniny, niekedy je zložité počas dňa zjesť 5 až 7 porcií zeleniny. Niektorí ľudia sa snažia doplniť dennú dávku zeleniny domácimi džúsami a smoothies, avšak nech do nich pridáte akokoľvek výživnú listovú zeleninu, žiadna sa nutričnou hodnotou nevyrovná zdraviu prospešným vlastnostiam chlorelly.

Ďalší spôsob, ako môžete čerpať z prospešných účinkov chlorelly je pravidelná konzumácia potravinových doplnkov vyrobených z tejto riasy. Treba však siahnuť po tých produktoch, ktoré pri procese spracovania neboli vystavené vysokým teplotám na dlhý čas, ktoré ničia výživné látky prítomné v chlorelle.

chlorella účinky

Výživová hodnota chlorelly

Chlorella je jednou z nutrične najbohatších rastlín na svete. Už 30 gramov (3 polievkové lyžice) chlorelly priemerne obsahujú:

-17 gramov proteínov

-287% dennej odporúčanej dávky (DOD) vitamínu A

-71% DOD vitamínu B2

-33% DOD vitamínu B3

-202% DOD železa

-22% DOD horčíka

-133% DOD zinku

Okrem toho chlorella obsahuje aj významné množstvo vitamínu B1, B6 a fosforu. V jednom grame chlorelly v porovnaní s jedným gramom inej populárnej zeleniny (kel, špenát alebo brokolica) je omnoho viac nutričných látok, čo s chlorelly robí skutočnú superpotravinu.

 

Výskumy potvrdili týchto 7 priaznivých účinkov chlorelly (viď zdroje)

Chlorella účinky

1.Detoxikuje organizmus od ťažkých kovov

V prípade, že máte v ústach amalgámové plomby obsahujúce ortuť, ste zaočkovaný, pravidelne konzumujete ryby, ste vystavený radiačnému vlneniu alebo konzumujete konvenčné potraviny pochádzajúce z Číny, môžu vo vašom tele nenápadne kolovať ťažké kovy. Pre zachovanie komplexného zdravia organizmu je dôležité aktívne detoxikovať organizmus od týchto ťažkých kovov a toxínov.

Jeden z najdôležitejších benefitov konzumácie chlorelly je jej schopnosť viazať na seba toxíny prebývajúce v našom tele, napríklad olovo, kadmium, ortuť a urán a takto brániť ich stálemu ukladaniu a hromadeniu sa v tkanivách.

 

2.Detoxikuje organizmus pri chemoterapii a rádioterapii

V súčasnej dobe sú chemoterapia a rádioterapia („ožarovanie“) kľúčovými metódami v liečbe rakoviny. Každý, kto sám podstúpil tieto terapeutické metódy alebo pozná niekoho, kto ich má za sebou, dobre pozná, akú záťaž predstavujú pre celý organizmus pacienta. Chlorella vďaka vysokému obsahu chlorofylu preukázanie chráni telo pred pôsobením ultrafialového žiarenia tým, že odstraňuje rádioaktívne častice z organizmu.

Podľa vedcov z Virginia Commonwealth University Medical College vplyvom účinku chlorelly „ostávajú bunkové štruktúry a funkcia imunitného systému na rovnakej alebo takmer rovnakej úrovni a sú menej negatívne ovplyvnené u pacientov podrobených chemoterapii alebo úžívajúcu imunosupresívnu liečbu –napríklad steroidy“. Tieto výsledky sú výstupom dva roky trvajúcej štúdie, ktorá preukázala, že pacienti liečený na glióm (nádor vyskytujúci sa v mozgu) majú menej infekcií dýchacích ciest a vírusových chrípkových ochorení v prípade, že pravidelne konzumujú chlorellu a preparáty z nej.

 

3.Podporuje funkciu imunitného systému

Vedci z Yonsei University in Seoul Korea v štúdii z roku 2012 publikovanej vo vedeckom časopise Nutrition Journal preukázali, že po 8 týždňoch užívania chlorelly sa zlepšila aktivita NK „natural killers“ bielych krviniek imunitného systému.

 

4.Pomáha v boji s nadváhou

Chudnutie býva často náročné a boj s kilami navyše sa s pribúdajúcim vekom stáva náročnejším. V štúdii publikovanej v Journal of Medicinal Food vedci tvrdia: „Konzumácia chlorelly vedie k preukázanému zníženiu percenta telesného tuku, hladiny cholesterolu v krvi a hodnoty krvného cukru nalačno.“

Chlorella prospieva ľudskému telu aj tým, že napomáha regulovať hladiny hormónov,  udržiavať aktívny metabolizmus, zlepšuje krvný obeh a dodáva prílev energie. Taktiež pomáha znižovať hmotnosť, odstraňovať telesný tuk a nahromadené toxíny.

Pri procese redukcie hmotnosti sa uvoľňujú z tkanív toxické látky, ktoré sa môžu spätne absorbovať v organizme a tam naďalej kolovať. Preto je najdôležitejšie ich čo najskôr odstrániť z organizmu. Vďaka schopnosti chlorelly viazať na seba toxíny a ťažké kovy uložené v našom tele pomáha ich rýchlej eliminácii z organizmu.

 

5. Vďaka chlorelle budete vyzerať mladšie

Ako uvádza štúdia publikovaná v Clinical Laboratory, chlorella redukuje oxidačný stres v organizme, ktorý vzniká rôznymi mechanizmami –najčastejšie vplyvom stresu, zlého stravovania ale aj znečisťovaním ovzdušia. Vďaka tomu má chlorella schopnosť spomaliť proces starnutia, vďaka čomu budete vyzerať mladsie.

Chlorella má potenciál prinavrátiť mladistvú sviežu pleť, pretože prirodzene zvyšuje hladinu vitamínu A a vitamínu C v organizme, a tak ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi.

Pri konzumácii jednej polievkovej lyžice chlorelly alebo niekoľko kapsúl s výťažkom z tejto riasy uvidíte prvé výsledky už za 2 týždne.

 

6. Bojuje proti rakovine

Predpokladá sa, že v tele každého z nás sa počas nášho života tvoria rakovinové bunky. Správne fungujúci imunitný systém má však schopnosť tieto bunky ničiť ešte predtým, ako dostanú možnosť sa rozmnožovať prepuknúť do rakovinového ochorenia. Podľa najnovších štúdií má chlorella schopnosť bojovať s rakovinovými bunkami niekoľkými spôsobmi.

Posilňuje imunitný systém, takže naše telo je schopné efektívne ničiť vznikajúce nádorové bunky. Odstraňuje ťažké kovy a toxíny z organizmu, čím významne znižuje riziko vzniku rakoviny u ľudí s významnou enviromentálnou záťažou (napríklad u ľudí žijúcich v miestach s vysokou mierou uvoľňovania pôdneho radónu). Do tretice chlorella podporuje činnosť imunitných buniek T-lymfocytov, ktoré ničia abnormálne vznikajúce bunky.

 

7.Znižuje hladinu krvného cukru a cholesterolu

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi a cukrovka sú javy, ktroré postihujú veľkú časť populácie v rozvinutých krajinách a sú jednou z hlavných príčin vzniku civilizačných ochorení.

V článku uvedenom v Journal of Medicinal Food autori poukazujú na fakt, že dávka 8000 miligramov chlorelly denne (rozdelenej do 2 dávok) pomáha znižovať chladinu cholesterolu a cukru v krvi. Pravdepodobný mechanizmus, ktorým chlorella funguje je, že aktivuje gény na bunkovej úrovni a tým zlepšuje citlivosť cielových tkanív a účinok inzulínu, čím docieli správnu rovnováhu cukru v krvi.

Chlorella vs. spirulina

Kým mnohí z vás ešte nepočuli o chlorelle, jej vzdialená príbuzná spirulina je aj v našich končinách už dlhšiu dobu obľúbeným doplnkom výživy. Obe zaraďujeme medzi vodné riasy, ale na bunkovej úrovni ide o odlišné organizmy. Tak chlorella ako aj spirulina obsahujú koncentrované veľké množstvo vyvážených nutričných látok, ktoré pomáhajú očisťovať a detoxikovať telo a tiež majú veľký podiel bielkovín, ktoré dodávajú energiu a silu.

Spirulinu a jej vlastnosti sú dlhodobo využívané Svetovou zdravotníckou organizáciou v programe nutričnej podpory a prevencie podvýživy u detí v rozvojových krajinách. Už 1 gram spiruliny denne vďaka mimoriadne vysokému podielu vitamínu A bojuje proti slepote.

Množstvo bielkovín, kombinácia vitamínov, minerálov a fytonutrientov v chlorelle s však o krok vpred v porovnaní s ich obsahom v spiruline. Ak ich však do svojej stravy zaradíte spolu v tandeme, ich sila sa zintenzívni.

Buková stena chlorelly je veľmi pevná a preto náročná na spracovanie v tráviacom trakte. Polysacharidy, ktoré tvoria túto bunkovú stenu sú pravdepodobne práve tie zložky, ktoré sú schopné viazať toxíny, ťažké kovy a pesticídy a tak ich odstraňovať z ľudského tela.

Na konzumáciu je idélnou voľbou kvalitná chlorella s upravenou bunkovou stenou. Bunková stena je rozbitá použitím vysoko tlakového striekania čo zabezpečuje zachovanie výživovej celistvosti bunkového obsahu.

Chlorellu s rozbitou bunkovou stenou nájdete od značky Krež.

Vedľajšie účinky konzumácie chlorelly –pred čím sa mať na pozore?

Chlorella u niektorých jedincov vyvoláva široké spektrum vedľajších účinkov –opuch tváre alebo jazyka, citlivosť na slnečné žiarenie, nevoľnosť, problémy s trávením, akné, slabosť, letargie, bolesti hlavy, závrate a tras končatín. Väčšina týchto symptómov súvisia aj s detoxikáciou organizmu.

Napriek tomu jedinci alergickí na jód a tí, ktorí užívajú Warfarin (liek na „riedenie krvi“) by sa mali pred užívaním chlorelly poradiť so svojim ošetrujúcim lekárom.

Ako zakomponovať chlorellu do každodenného jedálnička?

Keď sa rozhodnete pravidelne konzumovať chlorellu, existujú dva efektívne spôsoby, vďaka ktorým sa stane súčasťou vášho jedálnička.

1.Smoothie –chlorella má sama o sebe veľmi intenzívnu chuť a arómu, preto doporučujeme pridať približne polovicu polievkovej lyžice do smoothie spolu s banánom, kokosovou vodou, vanilkovým proteínovým práškom a limetkovým džúsom.

2.Tabletky –v závislosti od typu prípravku je odporučená dávka 3 až 6 tabliet chlorelly 1 až 3-krát denne.

 

Zdroje informácií:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20016697

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12781705

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.2650040605/abstract

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511195/

http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2006.0180

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23865357

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613958/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18800884

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24331771

Článok spracovala RAWnetta

Final: Mgr. Igor Kromka