Želatínovaná Maca sa výborne hodí pri výrobe dipov, ktorým dodáva želanú konzistenciu a príjemne jedinečnú chuť. Maca dipy si užijete k surovej zelenine, mäsu, opekaným zemiakom alebo iným bezmäsitým jedlám. Odporúčame hlavne po náročnom tréningu, pretože maca pomáha zmierniť dočasné imunitné okno, chráni bunky pred oxidačným stresom a zároveň znižuje pocit únavy.
Ázijský Maca dip
Ingrediencie:
- 1 cibuľa
- 1 mineola
- 2 lyžičky medu
- 2 lyžičky želatínovanej Macy
- Cayenské korenie
- Rasca
- Aníz
- Sušený zázvor
- Paprika
- Čierne korenie
- Soľ
- Kokosový olej
Postup:
Na oleji orestujeme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme med a chvíľu premiešavame. Pridáme pokrájanú mineolu a na silnejšom ohreve za stáleho miešania necháme odpariť. Pridáme korenie a soľ a odstavíme z ohrevu. Na záver v zmesi dobre rozmiešame 2 lyžičky Macy.
Ľanový Maca dip
Ingrediencie:
- 100 g kyslej smotany
- 1 dcl acidofilného mlieka
- 2 lyžice ľanových semien
- 2 lyžičky želatínovanej Macy
- Sušený drvený cesnak
- Soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Ľanové semienka pomelieme na mlynčeku a všetky ingrediencie dobre rozmiešame.
Maca majo
Ingrediencie:
- 2 vaječné žĺtka
- ½ hrnček olivového oleja
- 2 lyžičky želatínovanej Macy
- šťava z polovice citróna
- soľ a čierne korenie
Postup:
Žĺtka vyšľaháme do penista, pridáme soľ, korenie, citrónovú šťavu a postupne všľaháme olivový olej. Na záver pridáme želatínovanú Macu a dobre rozmiešame.
Taliansky Maca dip
Ingrediencie:
- 2 dcl pasírované paradajky
- 2 strúčky cesnaku
- 2 lyžičky želatínovanej Macy
- 2 lyžičky balzamikového octu
- 1 lyžička medu
- Provensálske bylinky, čierne korenie
Postup:
K pasírovaným paradajkám pridáme pretlačený cesnak spolu s balzamikovým octom, medom, bylinkami a korením. Zahrejeme a tesne pred varom odstavíme. Pridáme želatínovanú Macu a dobre rozmiešame.
Tieto recepty pre vás vyhotovili profesionálni bežci a reprezentanti Slovenska manželia Krajčíkovci.
Dobrú chuť, užite si svoj obľúbený maca dip 🙂