Kakaové maslo
Či si to už uvedomujete alebo nie, kakaové maslo ste už pravdepodobne veľakrát ochutnali a dokonca ste si ho určite aj natierali na pokožku. Kakaové maslo je výťažkom z kakaových bôbov. Je to tuk používaný pri výrobe čokolády, ktorý jej dáva mámivú zamatovú textúru. Pravé prírodné kakaové maslo je jedlé, má jemnú chuť a vôňu podobnú chuti a aróme horkej čokolády. Podobne ako bambucké maslo a kokosový olej je vo veľkej miere využívané v kozmetickom priemysle ako prísada v telovom mlieku, balzamoch na pery a iných prípravkoch na starostlivosť o suchú citlivú pokožku.
Čo je kakaové maslo?
Kakaové bôby sa už storočia pestujú a zberajú v oblastiach Karibiku, Strednej a Južnej Ameriky. Pri spracovaní sú premenené na viacero produktov, medzi nimi aj na kakaové maslo, ktoré má jemnú vôňu a textúru a je vynikajúcim hydratačným prostriedkom, čo z neho robí celosvetovo populárnou zložkou komerčne vyrábaných kozmetických produktov.
Aké sú ďalšie úžasné vlastnosti kakaového masla?
Kakaové bôby sú bohaté na obsah antioxidantov, obsahujú veľké množstvo polyfenolov a sú jedným z najbohatších zdrojov flavonoidov. Isté množstvo týchto vzácnych látok ostáva v kakaovom masle po jeho spracovaní z bôbov a dávajú mu schopnosť posilňovať imunitu, zmierňovať zápalové procesy v organizme a zlepšovať zdravie kardiovaskulárneho systému.
Je zdrojom zdravých tukov (1), obsahuje:
-57 -64% nasýtených tukov
–24 -37% kyseliny stearovej
–24 -30% kyseliny palmitovej
–cca 1% kyseliny arachidonovej
–0 -4% kyseliny myristovej
–0 -1% kyseliny laurovej
8 spôsobov, ako používať kakaové maslo (nielen) na vašu pokožku
- Ochraňuje pokožku pred vysušovaním a šúpaním
Kakaové maslo má vynikajúce hydratačné účinky na pokožku, pomáha hojeniu poškodenej pokožky aj zvnútra –je totiž vynikajúcim zdrojom prírodných antioxidantov bohato zastúpených v kakaových bôboch, ktoré prispievajú k zdraviu kardiovaskulárneho systému a k zlepšeniu mentálnych funkcií. Obsahuje ich tiež pravá horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa. Tuky v kakaovom masle sa pri vonkajšom použití rýchlo vstrebávajú do pokožky, preto sú ideálne na zvlhčovanie suchej a popraskanej kože.
Prírodné hydratačné účinky kvalitného kakaového masla sú výhodné pre ľudí s citlivou pokožkou. Neobsahuje konzervačné látky, parfumované zložky a farbivá obsiahnuté v komerčných produktoch, preto pokožku nedráždi a pritom poskytuje vlhkosť a výživu. Kakaové maslo možno miešať s esenciálnymi olejmi –napríklad s arganovým, ricínovým a jojobovým olejom, alebo ho zmiešať s exoticky voňajúcim kokosovým olejom. V prípade, že máte extra citlivú pokožku, odporúčame aplikovať kakaové maslo najskôr na malú plochu kože aby ste si overili, že nespôsobí alergickú reakciu. Pri skladovaní v chlade je kakaové maslo často príliš tuhé na to, aby sa dalo aplikovať na pokožku. V takom prípade ho možno jednoducho rozpustiť zmiešaním s malým množstvom horúcej prevarenej vody.
- Zahojí popraskané pery
Jeden z najobľúbenejších spôsobov použitia kakaového masla je ako balzam na pery. Zmiešaním kakaového masla s esenciálnymi olejmi, napríklad s grepfruitovým, vanilkovým, pomarančovým alebo pepermintovým, jednoducho vyrobíte voňavé domáce balzamy na pery, ktoré majú vynikajúci hydratačný účinok. Citlivej pokožke pier pridáva ochrannú bariéru pred nepriaznivými účinkami mrazivého počasia, slnečného žiarenia a vysušujúceho tepla vo vykurovaných miestnostiach. Ďalšie tipy (2)
- Bojuje so starnutím pokožky
Kakaové maslo obsahuje zložky nazývané polyfenoly, ktoré podľa štúdií môžu pomôcť v boji proti znákam starnutia pleti, upokojujú citlivú pokožku postihnutú dermatitídou. Majú antioxidačné účinky, ktoré funguju pri vonkajšom použití na kožu aj pri konzumácii v strave. Polyfenoly obsiahnuté v kakaovom masle sú účinné pri liečbe rôznych chronických kožných ochorení, pri pravidelnom používaní zlepšujú pružnosť a farebný tón pokožky, napomáhajú tvorbe kolagénových vlákien a pokožku hydratujú. Navyše v porovnaní z kozmetikou dostupnou v obchodoch je prírodné kakaové maslo bez obsahu možných škodlivých alebo dráždivých zložiek.(3)
- Upokojuje popáleniny, odreniny a kožné infekcie
Potrite malým množstvom čistého kakaového masla popálenú pokožku, aby ste urýchlili jej regeneráciu. Je výborným a jemným prírodným prostriedkom na liečbu ekzému a dermatitídy. Je dôležité, aby kakaové maslo bolo skutočne čisté, bez obsahu prídavných látok, alkoholu a neparfumované, čo by mohlo pokožku ešte väčšmi podráždiť. Je vhodné ho striedať s čajovníkovým olejom alebo gélom s výťažkom z aloe vera.
- Pomáha liečiť afty
V prípade, že sa vám často vracajú nepríjemné bolestivé afty alebo opar, ošetrujte si postihnuté miesto kakaovým maslom. Ďalšie tipy (4)
- Funguje ako skvelý krém na holenie
Kakaové maslo môžete použiť na holenie a hydratáciu pokožky súčasne. Ľahko sa rozpúšťa v teplej vode a neupchá odtok. Už malé množstvo zanechá vašu pokožku príjemne hladkú bez drobných škrabancov. Ideálny čas na nanesenie kakaového masla je tesne po horúcej sprche, keď teplé roztvorí póry kože, ktorá ho tak ľahšie absorbuje.
- Pomáha zlepšiť zdravie vášho srdca (5)
V minulosti boli nasýtené tuky zaznávané a vyhlasované za jednu z príčin srdcovocievnych ochorení. Vedci už tieto fakty vyvrátili a tak sú dnes nasýtené tuky rastlinného pôvodu považované za nápomocné pri znižovaní rizika kardiovaskulárnych ochorení. Polyfenoly obsiahnuté v kakaovom masle znižujú hladinu zápalových mediátorov zapojených v procese aterosklerózy (kôrnatenie ciev), preto môžeme kakaové maslo považovať za protizápalovú potravinu. Kakaové maslo taktiež pozitívne vplýva na metabolizmus tukov a jeho konzumácia je spájaná s nižším rizikom cievnych príhod a infarktu. Na tomto mieste ja však dôležité poznamenať, že kým kakaové maslo obsahuje určité množstvo polyfenolov a antioxidantov, tie nie sú zastúpené zďaleka v takom množstvo ako v kakaovom prášku. Preto ak chcete získať čo najviac zdraviu prospešných látok, vyberajte v obchode tmavý kakaový prášok (podľa niektorých štúdií získate najvyšší obsah polyfenolov konzumáciou horkej čokolády).
- Podporuje imunitný systém (6)
V mohých štúdiách sa potvrdilo, že rastlinné polyfenoly majú antioxidačné účinky podporujúce imunitný systém v boji proti zápalom, poškodeniu DNA a bunkovým mutáciám –procesom, ktoré sú za vznikom ochorení kardiovaskulárneho systému, rakoviny a autoimunitných ochorení. Používanie kakaového masla namiesto rafinovaných rastlinných olejov môže prispieť k zmierneniu zápalových procesov v organizme a udržovaniu hormonálnej rovnováhy, zdravej nervovej sústavy a silného imunitného systému.
Pomáha kakaové maslo bojovať proti striám?
Kakaové maslo je jedným z najpopulárnejších prostriedkov v boji proti striám, obľúbené najmä počas tehotenstva. Funguje však naozaj efektívne? Výsledky štúdií zatiaľ nedávajú jasnú odpoveď. Mnohí fanúšikovia kakaového masla tvrdia, že po jeho používaní zaznamenali jednoznačné zjemnenie viditeľných strií, avšak v štúdiách v porovnaní s placebom nedosiahlo kakaové maslo presvedčivé výsledky. Nie je však na škodu zapojiť kokosové maslo ako prevenciu proti striám ešte pred ich vznikom, predovšetkým, ak máte suchú pokožku, avšak jeho účinok na odstránenie už vzniknutých strií je nepresvedčivý.
Kakaové maslo vs. kokosový olej
Kakaové maslo a kokosový olej majú podobné hydratačné vlastnosti, avšak kokosový olej má niektoré extra výhody, napríklad jeho cenné antibakteriálne vlastnosti. Kvôli nim je kokosový olej vhodnejší na dlhodobé skladovanie v domácnosti, kde je využiteľný na desiatky rôznych spôsobov, či už v kuchyni alebo v kúpeľni.
Kokosový olej obsahuje mastné kyseliny, napríklad kyselinu kaprinovú, kaprylovú a laurovú, ktoré udržiavajú pokožku čistú a zdravú. Pri vtieraní do kože sa ľahko rozpúšťa, má príjemnú vôňu a chuť. Môžete používať oba produkty na rôzne účely, kakové maslo na ošetrenie pier a kokosový olej ako balzam na vlasy.
Ako sa kakaové maslo vyrába?
Kakaové bôby sú semená rastliny kakaovníka (Theobrona cacao), stromu z čelade Slezovité. Využívajú sa na jednu z celosvetovo najrozšírenejších potravín –čokoládu. Kakaové bôby sa pestujú a zberajú už po viac ako 3000 rokov a dávne civilizácie Mayov a Aztékov ich považovali za nesmierne cenné.
Počas výroby kakaového masla a kakaové bôby fermentujú a pražia. Následne sa z nich izoluje kakaové maslo (ktoré nie je podobné maslu tak ako ho poznáme napríklad vyrobené z kravského mlieka) a zvyšok bôbov sa použije na výrobu kakaového prášku. Pri výrobe pravej čokolády sa kakaové maslo ďalej spracuje na kakaovú „pastu“, ktorá má zo všetkých produktov naintenzívnejšiu čokoládovú chuť a arómu. Niektorí výrobcovia čokolády pri spracovaní kakaové maslo zbavujú arómy a farby, čím vznikne žlto-béžové kakaové maslo s neutrálnou vôňou, ktoré je vzdialené od prírodného kakaového masla.
Kakaové maslo má celosvetovo dva najčastejšie spôsoby využitia: ako ingrediencia pri výrobe čokolády (všetkých druhov vrátane horkej, mliečnej aj bielej) a ako účinná hydratačná prísada v kozmetike. Práve vďaka čokoládovému priemyslu a popularite čokolády je kakaové maslo rozšírené po celom svete.
Kakaové maslo pri izbovej teplote ostáva tuhé, skvapalnieva pri teplote okolo 34 až 38 stupňa Celzia, čo je vlastne bežná teplota ľudského tela. Preto sa rozpúšťa pri vtieraní do kože alebo po skonzumovaní, čo je presne ten dôvod, prečo sa čokoláda po vložení do úst tak jemne rozplýva.
Jedna z najväčších výhod kakaového masla je jeho chemická stabilita pri skladovaní aj pri varení pri vysokých teplotách. Vďaka obsahu nasýtených mastných kyselín je menej náchylné pokaziť sa a stuchnút, narozdiel od rastlinných olejov (napr. olivového oleja) s vysokým obsahom polynenasýtených a mononenasýtených mastných kyselín.
Ako používať kakaové maslo v domácnosti?
Čisté prírodné kakaové maslo je najprospešnejšie pre zdravie organizmu, ale je menej dostupné a predovšetkým drahšie ako spracované druhy, v ktorých je pridaný aj iný druh olejov a prídavných látok (napr. sójový, repkový a palmový olej, kokosový olej alebo bambucké maslo). Ako sa dá spoznať rozdiel? Jednoducho –treba si preštudovať zloženie výrobku a pozorne sledovať jeho farbu. Čisté kakaové maslo má väčšinou bledšiu farbu ako spracované maslo, ktoré má sýtejšiu žltú farbu. Vďaka svojej prirodzenej chemickej stabilite dokáže pri správnom skladovaní vydržať dva až päť rokov. Tieto vlastnosti kakaovému maslu dáva vysoký obsah nasýtených mastných kyselín, ktoré sú odolné pred zatuchnutím.
Pri nákupe kakaového masla sa pokúste vyhnúť tým druhom, ktoré sú ponúkané ako biele zamatovo jemné tekuté telové mlieka–tieto produkty obsahujú určitý podiel kakaového masla, ale väčšinu tvoria aditíva ktoré mu dajú práve tú jednoliatu farbu a textúru (tú pravé prírodné kakaové maslo nemá). Aby ste sa tomu vyhli, môžete si kúpiť kus pravého organického kakaového masla a z neho odlomiť menší kúsok, ktorý vtlačíte do prázdneho obalu od balzamu na pery a tak ho môžete mať stále pri sebe, napríklad v kabelke. Domáce voňavé telové mlieko si pripravíte zmiešaním kakaového masla s pár kvapkami esenciálnych olejov.
Kakaové maslo má svoje miesto aj v kuchyni, napríklad pri výrobe domácej čokolády pri zmiešaní s palmovým alebo kokosovým cukrom, javorovým sirupom alebo medom a kakaovým práškom. Môžete ho vymiešať s čokoládovým sirupom na jemnú čokoládovú penu. Dezerty sú samozrejme najpopulárnejším využitím kakaového masla, ale je tiež aj vhodnou náhradou klasického živočíšneho masla. Podobne ako kokosový olej má svoje miesto aj v teplej kuchyni.
Kakaové maslo v skratke:
–je zdrojom tukov využívaných pri výrobe čokolády
-je skvelým prírodným prostriedkom na starostlivosť o suchú a citlivú pokožku
-pravé kakaové maslo je vhodné na konzumáciu, ale je tiež aj súčasťou telového mlieka, balzamov a leskov na pery a iných kozmetických produktov
-podobne ako kokosový olej patrí medzi „zdravé tuky“ s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín
-medzi jeho výhody patrí: chráni pokožku pred vysychaním a ošupovaním, hojí popraskané pery, bojuje proti starnutiu pleti, upokojuje popáleniny a odreniny, lieči afty a opary, možno ho použiť aj ako krém na holenie, pri konzumácii zlepšuje zdravie kardiovaskulárneho systému a posilňuje imunitu
-kakaové maslo a bambucké maslo majú podobné spektrum využitia a prospešných účinkov. Majú odlišnú vôňu a kakaové maslo možno použiť aj pri príprave pokrmov, kým bambucké maslo na varenie nie je vhodné
-kakaové maslo má dva hlavné spôsoby využitia: ako účinná prísada v kozmetike a ako dôležitá surovina pri výrobe čokolády
(1)I. Andújar, M. C. Recio, R. M. Giner, and J. L. Ríos Cocoa Polyphenols and Their Potential Benefits for Human Health Published online 2012 Oct 24. doi: 10.1155/2012/906252
(2) http://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Chapped-Lips-Without-Lip-Balm
(3) Gasser P, Lati E, Peno-Mazzarino L, Bouzoud D, Allegaert L, Bernaert H. Cocoa polyphenols and their influence on parameters involved in ex vivo skin restructuring. Int J Cosmet Sci. 2008 Oct;30(5):339-45. doi: 10.1111/j.1468-2494.2008.00457.x.
(4)http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/physicalsideeffects/dealingwithsymptomsathome/caring-for-the-patient-with-cancer-at-home-mouth-sores
(5)Nasiruddin Khan, Olha Khymenets, Mireia Urpí-Sardà, Sara Tulipani, Mar Garcia-Aloy, María Monagas,Ximena Mora-Cubillos, Rafael Llorach, Cristina Andres-Lacueva Cocoa Polyphenols and Inflammatory Markers of Cardiovascular Disease Nutrients. 2014 Feb; 6(2): 844–880. Published online 2014 Feb 21. doi: 10.3390/nu6020844
(6)Thozhukat Sathyapalan, Stephen Beckett, Alan S Rigby, Duane D Mellor, Stephen L Atkin High cocoa polyphenol rich chocolate may reduce the burden of the symptoms in chronic fatigue syndrome Nutr J. 2010; 9: 55.Published online 2010 Nov 22. doi: 10.1186/1475-2891-9-55
- Dlhodobo znižujeme ceny najpredávanejších výrobkov Vysoká kvalita