Startitup: Zo Zamaguria do sveta: Klient z Dubaja si u Slovákov objednal výrobu produktu, aký u nás nemá konkurenciu

Východniari robia produkt na objednávku pre boháčov z Dubaja (startitup.sk)

Rozhovor pre FORBES SLOVENSKO

Jozef Kromka: Čím skôr sa otrasiete z neúspechu, tým skôr máte šancu uspieť – Forbes

Svoje úspory investoval v roku 1997 do podnikania v textilnom priemysle, no nevyšlo mu to. Neskôr sa vrhol do drevárskeho priemyslu, opäť neúspešne. Napokon skončil v stavebníctve, kde sa mu darilo až do chvíle, kým neprišla kríza v tomto odvetví. Po negatívnej skúsenosti z tohto sektora odišiel. Dnes stojí spoločnosť KREŽ pevne na nohách a úspešne vyrába funkčné potraviny značky Monk Nutrition. 

Kávičkári.sk

Monk Nutrition zo Zamaguria vám pomôže vyrobiť si svoju vlastnú značku potravín | Kávičkári (kavickari.sk)

Rodina Kromkovcov prešla vskutku netradičnú podnikateľskú cestu. Keď ich stavebníctvo takmer položilo na kolená, dokázali vstať znovu, a to v celkom inej oblasti – v potravinárstve. Pomohla im náhoda, vlastné inovácie, vzťah k vareniu, ale aj tvrdohlavosť a odvaha plniť si sny. Dnes ich chcú pomôcť plniť aj ďalším podnikateľom. Rodinná firma KREŽ, výrobcovia značky Monk Nutrition, sú dôkazom, že keď sa naozaj chce, tak sa dá všetko. Preto spúšťa program pre nádejných podnikateľov, vďaka ktorému sa aj vy môžete stať výrobcom potravín. O tom ako tento program funguje, nám porozprávali bratia Igor a Matúš Kromkovci.

Hospodárske noviny

HNonline.sk – Od stavebníctva k zdravým potravinám. Poctivá výroba sa týmto Slovákom vyplatila

Čo všetko má spoločné Lietajúci mních Cyprián, šport a príroda? Aj zlatú hviezdu z Londýna, Greate Taste.

Cesta vášho podnikania v gastronómií sa začala pomerne netradične, v stavebníctve. Ako sa dá zmeniť stavebná firma na potravinársku a dokonca veľmi úspešnú?

(Úsmev) Nuž, dá sa. Začal by som veľmi zoširoka. Firma Krež, s.r.o., ktorú založil môj otec Jozef, sa od roku 1997 venovala rôznym stavebným činnostiam. Stavali podkrovia v Bratislave, následne rôzne priemyselné budovy, podieľali sa na stavbách ciest. Následne prišla kríza v stavebníctve a ….. Niekedy v tom období som prišiel z brigády v USA, kde som objavil výživný energetický gél, Agave#9 (vtedy pod názvom Chocolate#9). Ten mi tak zachutil, že som sa rozhodol ho priniesť na Slovensko. Priniesol som ukázať vzorky otcovi a staršiemu bratovi, a tí sa hneď nadchli a kontaktovali sme výrobcu v Amerike.